SK CZ
  1. Domovská stránka
  2. Aktuality a zaujímavosti
  3. Komory Vötschoven VHM pre aplikáciu mikrovlnnej dezinfekcie. Bezpečne likvidujú baktérie pri výrobe potravín.

Komory Vötschoven VHM pre aplikáciu mikrovlnnej dezinfekcie. Bezpečne likvidujú baktérie pri výrobe potravín.

21.1.2020
Miroslava Manduchová

Komory Vötschoven VHM pre aplikáciu mikrovlnnej dezinfekcie. Bezpečne likvidujú baktérie pri výrobe potravín.

Nedávny škandál s potravinami nakazenými baktériou Listéria prekvapil mnoho tuzemských spotrebiteľov. Aj z takých dôvodov hľadajú výrobcovia potravín nové spôsoby, ako spoľahlivo, ekonomicky a bezpečne ochrániť svoju produkciu pred kontamináciou baktériami. V mikrovlnných dezinfekčných komorách Vötschoven vidí náš partner, spoločnost Weisstechnik, osvedčené riešenie pre jednoduchú, spoľahlivú a ekologickú dezinfekciu prepravných kontajnerov, výrobných pásov a ďalších nástrojov používaných pri výrobe potravín. Patentovaný proces bol vyvinutý spoločne s nórskymi partnermi SINTEF a Plastservice. Testovaný bol u popredného norského producenta lososov, firmy Nordlaks.

Bezpečnosť potravín chráni spotrebiteľov a výrobcov.

Baktérie Listéria vznikajú a množia sa pri spracovaní čerstvých rýb a mäsa. Rovnako sa množia pri nízkych teplotách a vo vákuovo balených potravinách, čo je pre spotrebiteľa obzvlášť nebezpečné. U zdravých dospelých je Listerióza, choroba spôsobená Listériou, obvykle neškodná. Pre ľudí s oslabeným imunitným systémom, staršie osoby, deti a tehotné ženy je však listerióza veľkým nebezpečím a môže viesť k vážnym ochoreniam alebo dokonca k smrti. Preto je nesmierne dôležité, aby spoločnosti spracovávajúce mäso a ryby robili všetko pre hygienicky dokonalú výrobu, aby chránili spotrebiteľov pred zdravotnými rizikami a výrobcov potravín pred ekonomickými dôsledkami stiahnutia potravín z trhu.

Pomáhame vytvárať hygienické výrobné linky.

https://kaitrade.cz/media/aktuality/3988-vwt-mikrow-desinfk-hp-banner-open-persp-851x553px-20190808pngpagespeedcezduogygvvn.png

Behom výroby a spracovania prichádzajú ryby, mäso a ďalšie suroviny do styku s dopravnými pásmi, kontajnermi a výrobnými zariadeniami. Preto musí byť všetko čistené veľmi starostlivo a hygienicky. To, čo je relatívne jednoduché urobiť napríklad s novými kontajnermi s hladkým povrchom, sa s vekom stáva stále viac problematické. Staršie kontajnery často poškodzujú praskliny, ktoré umožňujú prenikanie vody do izolačnej vrstvy. Situácia je podobná pri dopravných pásoch. Aj tu sú niekoré miesta, najmä na kĺboch, veľmi obtiažne čistiteľné. Pretože klasické čistiace procesy s chemickými činidlami alebo UV svetlom tu dosahujú už svoje limity, baktérie nachádzajúce sa v týchto miestach majú vynikajúce podmienky, aby sa množili takmer bez prekážok.

Testovací projekt s komorami Vötschoven potvrdzuje mieru redukcie baktérií až 99,99%.

Spoločnosť Nordlaks Produkter AS, jeden z popredných nórskych producentov lososa z akvakultúry, tento problém uznala už v roku 2012 a zahájila pilotný projekt spoločne so spoločnosťou Plastservice, poskytovateľom plastových krabíc, a tiež s naším partnerom, spoločnosťou Weisstechnik. Otázkou bolo, či a ako môže použitie mikrovĺn zabrániť kontaminácii nielen baktérií Listéria. Dopravné kontajnery a pásy boli tepelne ošetrené v priemyselnej mikrovlnnej dezinfekčnej komore. Mikrovlny prenikajú plastom a ohrievajú vodu v ešte mokrých, čerstvo umytých nádobách a pásoch. Tento ohrev prebieha krátku dobu a zabíja zmienené baktérie a patogény. Podľa štúdie nezávislého inštitútu SINTEF v Nórsku je miera redukcie 99,9 % pre dopravné pásy a 99,99 % pre prepravné kontajnery (redukčný faktor protokolu 3 a 4). Na rozdiel od ošetrenia UV žiarením sa účinok neobmedzuje len na povrch, ale tiež na miestach, ktoré sú obtiažne prístupné, napríklad vo vnútri nádoby alebo v rôznych závesoch.

Mikrovlnná dezinfekčná komora zaisťuje hygienu spôsobom šetrným k životnému prostrediu.

Základom patentovaného postupu sú priemyselné mikrovlnné dezinfekčné komory, ktoré vďaka svojej šesťhrannej podobe zaisťujú obzvlášť rovnomerné rozloženie mikrovĺn. Všetky plasty, ako sú PE, PP a PFTE, môžu byť dezinfikované v peciach. Vďaka vnútornému objemu až 4 200 litrov sú vhodné i pre veľké prepravné kontajnery do objemu 1000 litrov. Komory pracujú s výkonnými magnetrónmi 2,45 GHz a sú štandardne k dispozícii s výkonom 24 kW, na vyžiadanie s výkonom 36 kW. Tieto komory Vötschoven sú robustné a vhodné pre priemyselné použitie, vyrobené z nerezovej ocele (vonku 1.4301, vo vnútri 1.4404). Je možné ich ľahko integrovať do už fungujúcej výrobnej linky, ako dávková / dočasná verzia pre individuálnu montáž alebo ako dlhodobé riešenie. Komory splňujú všetky príslušné požiadavky smernice o strojných zariadeniach 2006/42 / ES a DIN EN 60519-6.

Patentovaný proces je úspešne používaný už od roku 2018

Po skúšobnej fáze, od roku 2018 pracuje mikrovlnná dezinfekcia veľmi úspešne. Vedúci závodu Arne Andersen vysvetľuje: „Kontaminácia nádob biofilmom je hlavnou výzvou v potravinárskom priemysle.

I my v Kaitrade sa snažíme s našimi službami a produktami podporiť výrobcov v Českej a Slovenskej republike.